top of page

5 handige tips & tricks voor jouw macramé creaties

Macramé is een prachtige ambachtelijke techniek die de laatste tijd weer helemaal in de mode is. Met katoentouw en enkele basisknopen maak jij zelf prachtige boho-geïnspireerde accessoires en decoratie. Of je nu net start met het maken van je eerste macramé accessoires, of al regelmatig met macramé aan de slag gaat: deze handige tips & tricks zullen je helpen om jouw macramé skills naar een hoger niveau te tillen.


Mijn favoriete macramé baby: een wandhanger van 200x160 cm


Laten we de knoopjes van het vak overlopen ;)

  1. Gebruik de juiste materialen: Kies zorgvuldig de materialen voor je macraméprojecten. Zorg ervoor dat je hoogwaardig macramétouw gebruikt dat stevig en duurzaam is. Kies ook de juiste dikte van het touw, afhankelijk van het project dat je in gedachten hebt. Maak je een backdrop die beweegt in de wind of een macramé vlaggenlijn? Dan is Single Twist macramétouw (4 à 5 mm) ideaal! Wil je liever een Macraweave wandhanger zoals deze maken? Dan gebruik je stevig Triple Twist macramétouw. Voor een kleine wandhanger is 3mm ideaal, voor een groter exemplaar is 5mm touw prachtig! Liever een decoratieve knoop van XXL touw? Mijn favoriet is het 9mm gevlochten katoenkoord van Bobbiny! Daarnaast kunnen houten kralen, metalen ringen en andere decoratieve elementen je macraméstukken nog unieker maken.

  2. Maak een proefstukje: Voordat je aan een groter macraméproject begint, is het altijd handig om een proefstukje te maken. Dit geeft je de kans om verschillende knopen en technieken uit te proberen en vertrouwd te raken met het patroon voordat je aan het echte werk begint. Tijdens mijn workshops begin ik graag met het oefenen van jouw technieken op een mini wandhanger of sleutelhanger.

  3. Gebruik bestaande patronen om je ontwerp onder de knie te krijgen: DIY kits en patronen kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn bij het creëren van jouw macramé ontwerpen. Door eerst een patroon te volgen, en in een volgend werkstuk hieraan variaties toe te voegen, ontdek je al snel je eigen stijl!

  4. Speel met kleuren en texturen: Naast het gebruik van verschillende knooptechnieken, kun je ook spelen met kleuren en texturen om je macraméwerk levendiger en interessanter te maken. Experimenteer met het combineren van verschillende kleuren touw, garen en linten om contrasten te creëren, of gebruik touw in verschillende diktes voor een interessante textuur in je werk. Door macramé en weven te combineren kan je prachtige kleurrijke wandhangers maken!

  5. Maak een functioneel object met macramé: Macramé is niet alleen beperkt tot decoratieve stukken. Je kunt ook items maken die zowel mooi als praktisch zijn. Denk aan macramé plantenhangers, onderzetters of zelfs handtassen! Door je macraméprojecten een nuttige functie te geven kan je iedere dag genieten van je eigen creaties!

Met deze handige tips en tricks ben je goed op weg om je macramé skills te verbeteren en prachtige creaties te maken. Oefening baart kunst, dus experimenteer gerust met je nieuwe technieken. Veel plezier met het creëren!
P.S. Heb je een duwtje in de rug nodig deze zomer om creativiteit een vaste plek te geven in je leven? Dan is mijn nieuwe Zomerbox ideaal voor jou! Jij leert op eigen tempo maar liefst 4 verschillende macraméprojecten uitwerken.

Pre-order de box nu via mijn webshop: https://www.projectfivetonine.com/diy-kits

Comments


bottom of page