top of page

Start to Woodburn - Mijn tips om te starten met houtbranden

Houtbranden is een techniek die erg veelzijdig is. Je kan ervoor kiezen om gedetailleerde tekeningen te maken, of om een eenvoudige quote te schrijven op een plankje als cadeautje. Op deze pagina geef ik je wat meer uitleg over de materialen die je kan geburiken voor het houtbranden.


Tip: Probeer deze techniek ook eens uit op materialen als kurk en leer! Ook op deze materialen kan je met je brandpen mooie ontwerpen maken.


Ontdek meer tips op mijn Pinterest board


 

Boomschijven zijn erg geschikt voor het houtbranden. Vaak vind je in het tuincentrum boomschijven van den of berk: deze materialen zijn zachter en perfect voor tekeningen. Vaak zijn ze al glad geschuurd, en dus ideaal om als beginner mee aan de slag te gaan. Een boomschijf is perfect voor een bloemenkrans. Ook vind ik het fijn om op een boomschijf een klein schilderijtje te maken met de brandpen en waterverf.

 Snijplanken van bijvoorbeeld beukenhout zijn ook prachtig als oppervlak om te branden. Ook hier heb je weinig tot geen schuurwerk aan. Het hout is vrij zacht, wat het geschikt maakt voor gedetailleerde tekeningen.


 


Houten lepels zijn ook een persoonlijke favoriet: perfect voor een naam of korte quote, en leuk als cadeautje! Vaak zijn deze lepels al geschuurd, waardoor je meteen met je houtbrander aan de slag kan.

 Bamboe is een moeilijker oppervlak om te branden, omdat het ruwer en harder is. Je gaat hier het oppervlak iets meer moeten schuren dan bij een boomschijf of beukenhouten plank. De ribbels in een bamboe plank maken het moeilijker om precieze tekeningen te maken. Zelf gebruik ik bamboe dus vooral voor quotes of eenvoudige tekeningen.


 

Mijn favoriete materialen om te houtbranden vind ik bij volgende winkels in België. Afhankelijk van het seizoen ga je andere producten terugvinden. Rond de Kerstperiode is het aanbod het grootst.


Dille en Kamille: in de winkels van Dille en Kamille vind je het hele jaar door onbehandelde (beuken)houten snijplanken, houten lepels, en andere houten decoratieobjecten.


Casa: naar aanloop van de Kerstperiode heeft Casa een uitgebreid aanbod aan boomschijven, houten dienbladen en andere kleine houten accessoires. Ook hier haal ik vaak houten oppervlakken voor cadeautjes.


AVA: bij AVA vind je allerlei creatief materiaal. Kleine houten labels, doosjes en houtschijfjes vind je er ook het hele jaar door.Heb jij het houtbranden al ontdekt? In mijn webshop vind je nu een DIY-pakket houtbranden: erg geschikt voor beginners, en perfect voor leuke, gepersonaliseerde cadeautjes.bottom of page