top of page

About the material: merino lontwol (en waar je op moet letten)

Onlangs kreeg ik de vraag van een volger: wat is lontwol nu precies, en prikt dit materiaal als je het in een dekentje verwerkt? Merino lontwol is namelijk het materiaal dat ik het liefste gebruik in mijn workshops XXL Breien.





Merinowol verwijst naar wol afkomstig van het merinoschaap, een schapenras dat geprezen wordt om zijn hoge kwaliteit van wol. Deze wol heeft namelijk erg fijne vezels: per vierkante centimeter heeft een merinoschaap gemiddeld 10x meer haartjes dan andere schapenrassen. Deze fijnheid wordt ook uitgedrukt in micron, en hoe lager dit getal, hoe minder de wol prikt. Merinowol heeft vaak een dikte tussen 17 en 27 micron, en is hierdoor superzacht. (Ter vergelijking: een mensenhaar heeft een dikte van ca. 70 micron!)


Ken je die typische prikkende wollen truien? Die hebben een hogere micronwaarde waardoor ze gaan prikken!



Lontwol verwijst dan weer naar de manier waarop de wol is bewerkt. De wol is namelijk niet gesponnen, zoals dat het geval is bij een bolletje breiwol. Alle vezels zijn op elkaar gelegd, gewassen, eventueel gekleurd en in dezelfde richting gekamd. Het spinnen van wol zorgt voor een erg stevige draad die niet snel breekt - wanneer je wol niet gesponnen is, zoals bij lontwol, is het materiaal gevoeliger om te breken of te splitsen. Wanneer je een stuk lontwol in je handen neemt, kan je de vezels makkelijk uit elkaar trekken, wat het materiaal ook erg geschikt maakt voor technieken als naaldvilten.


Lontwol kan ook gemaakt worden van andere materialen dan merinowol: denk bijvoorbeeld aan synthetische of plantaardige vezels. Bamboe, vlas en viscose zijn veelvoorkomende materialen waarvan niet-dierlijke lontwol wordt gemaakt.



Is merino lontwol diervriendelijk?

In landen met een warm klimaat, zoals bijvoorbeeld Australië, krijgen merinoschapen vaak te maken met infecties. Dit is omdat ze veel huidplooien hebben waar ontlasting in kan blijven hangen en zo vliegen kan aantrekken. Schapenboeren passen vaak mulesing toe op hun kudde - het wegsnijden van de huid rond het achterwerk van een schaap, vaak zonder verdoving. Deze praktijk is erg pijnlijk voor het schaap en dus niet diervriendelijk. Door het koudere klimaat in onze regio's is het probleem niet zo groot, waardoor mulesing typisch niet wordt toegepast. Ik kies daarom voor lokaal verkregen merinowol uit Nederland.



Op welke kernwoorden moet je letten bij het aankopen van lontwol?

  1. Een micron-count van 27 of lager

  2. 100% merino lontwol

  3. Mulesing-vrij

Mijn voorkeur gaat echter uit naar mulesing-vrije 100% merino lontwol - een duurzaam materiaal dat zacht, warm en van nature antibacterieel is. Schrijf je je in voor een workshop XXL-breien, of bestel je een DIY-pakket waarin lontwol gebruikt is? Dan werk je met diervriendelijke merino lontwol met een fijnheid van 26-27 micron: een zacht en betaalbaar materiaal, dat voor verschillende doeleinden geschikt is.

Comments


bottom of page