top of page

DIY: Maak je eigen speelmat met de naaimachine (+ een boekentip!)


Sewing tutorial for a cotton playmat, displayed with baby toys


Toen ik nog maar net zwanger was, kwam ik bij het browsen van die leuke baby speelmatten tegen. Ik wist toen al dat ik er veel gebruik van zou maken, om samen op de grond te spelen met ons kindje, maar ook om haar alleen te laten spelen en rustig te laten rondkijken terwijl wij met het huishouden bezig zijn. En dat kan ik nu, na vier maanden, echt wel bevestigen!


Ik besloot zelf een speelmat te maken voor onze dochter in de kleuren van haar kamertje. In deze post kan je een tutorial terugvinden om zelf ook aan de slag te gaan met het maken van een baby speelmat.Sewing tutorial for a cotton playmat, displayed with baby toys

Een speelmat geeft je kindje de vrijheid om te bewegen zoals zij wil, op de rug of op de buik. Doordat je je kindje van alle kanten kan zien, is het ook een handige manier om een oogje in het zeil te houden tijdens het alleen-spelen. En daarnaast kan je kindje ook de dagelijkse dingen rondom haar goed observeren.


Wij liggen vaak met heel ons gezinnetje op of rond de speelmat: één van onze favoriete momentjes samen!


Ik haalde overigens veel informatie over spelen, leren en ontdekken bij kindjes uit het boek "The Montessori Baby: A Parent's Guide to Nurturing Your Baby with Love, Respect, and Understanding" door Simone Davies en Junnifa Uzodike.Voor deze DIY heb je het volgende nodig:

- Fiberfill 200* (2 meter)

- Stof voor de speelmat, bijvoorbeeld linnen-katoenmix* of mousseline/tetra*.

- Garen in bijpassende kleuren

- Naaimachine

- Naald

- Spelden of clips

- Schaar


Werkwijze:


1. Knip je stof en Fiberfill vulling op de gewenste afmetingen. Ik maakte mijn speelmat 73x93cm, ofwel de maat van de box die we in de woonkamer hebben staan. Let op: voorzie 1-2cm naadwaarde aan elke kant van je speelmat, omdat je die nodig hebt om je mat dicht te naaien! Je knipt 2 vellen Fiberfill en 2 lagen stof van dezelfde afmeting.Sewing tutorial for a baby playmat


2. Speld de stof en Fiberfill aan elkaar. Hierbij leg je twee lagen Fiberfill op elkaar, gevolgd door de twee lagen stof met de goede kanten naar elkaar toe.


3. Stik nu met de naaimachine 3 van de 4 zijden aan elkaar. Je stikt hierbij zowel over de stof als over de Fiberfill. Zo blijft de vulling goed op zijn plaats zitten bij het wassen van de speelmat in de wasmachine. Bij de vierde zijde laat je een opening van minimaal 20cm, zodat je de speelmat makkelijk binnenstebuiten kan keren.


4. Dun de hoeken van je speelmat uit door ze af te knippen, net boven het stiksel. Dun ook de randen van de Fiberfill uit.Thinning out fiberfill filling used in a playmat

Thinning out the corners of a sewing project: baby playmat


5. Keer nu je speelmat binnenstebuiten en trek alle kanten recht. De keeropening kan je tot slot met de hand dichtnaaien.* De links geven weer waar ik mijn materialen heb gekocht. Dit is puur ter informatie: ik ben op geen enkele manier geassocieerd met deze verkopers. Zelf was ik erg tevreden van deze materialen :)


Commentaires


bottom of page