top of page

Punch needle 101: Materialen - Wat heb je nodig?

Punch needle is helemaal hip! Als beginner kan het in eerste instantie overweldigend lijken om te weten welke materialen je moet gebruiken. Maar maak je geen zorgen: ik heb een handige lijst samengesteld met essentiële punch needle materialen die je nodig hebt om vol vertrouwen aan de slag te gaan.


1. Punch Needle Tool: Het belangrijkste onderdeel van punch needle is natuurlijk de punch needle tool zelf! Dit is een holle naald met een handvat, waarmee je garen door de stof kunt steken. Er zijn verschillende soorten punch needles, zoals verstelbare en niet-verstelbare, dus kies er een die geschikt is voor beginners. Mijn all-time favorite is de 'Lavor 3-maten punch needle', die je ook in mijn nieuwe DIY-pakket kan terugvinden. Je kan hem gebruiken met 3 dikten van garen, van borduurgaren tot aran weight wol (naald 4-5). Ook kan je de lengte van je lusjes bijstellen, waardoor je verschillende hoogtes en texturen kan creëren.


2. Punch Needle Garens: Een tweede essentieel materiaal zijn de garens die je zult gebruiken voor je punch needle projecten. Ik werk het liefst met stevige, dikkere garens die voor minimaal 50% uit wol bestaan. Zo glijden ze makkelijk door de naald om eenvoudig te werken, maar blijven ze goed in de stof hangen, waardoor je werk langer mooi blijft. Experimenteer met verschillende kleuren en texturen om te zien welke je het leukst vindt!


3. Borduurring: Een borduurring of -frame is een handig hulpmiddel dat je stof strak en stevig houdt tijdens het punchen. Het voorkomt dat de stof gaat rimpelen en maakt het gemakkelijker om gelijkmatige steken te maken. Kies een borduurring die iets groter is dan je punch needle ontwerp, zodat je voldoende ruimte hebt om te werken. Ook kan je kiezen om met een gripper strip frame (bijvoorbeeld deze van GF Carders) of met een Q-snap frame (bijvoorbeeld die van DMC) te werken. Zo kan je ook grotere punch needle tapijtjes of accessoires maken.


4. Geweven stof: Voor punch needle is een strak geweven stof noodzakelijk. Je prikt namelijk tussen de draden van je stof door, en zet zo de lusjes garen vast. Ik kies voor 13- of 18-count monk's cloth (bijvoorbeeld die van Rico Design), maar ook kan je experimenteren met linnen of jute voor een mooi effect. Denk bijvoorbeeld aan een linnen kussensloop, die je met wol helemaal kan personaliseren! Blijft je garen niet hangen in je stof? Dan zijn de gaatjes in de stof waarschijnlijk te groot voor je garen. Probeer dan om een dikker garen of een fijnere stof te gebruiken.


Met deze essentiële punch needle materialen ben je klaar om je creatieve reis te beginnen! Het mooie van punch needle is dat je eindeloze mogelijkheden hebt om prachtige kunstwerkjes of accessoires te maken. Begin met eenvoudige patronen en oefen je steken.


Voordat je het weet, zul je verslaafd zijn aan deze ontspannende hobby.

We hopen dat deze gids je helpt om de basisprincipes van punch needle te begrijpen en dat je binnenkort je eigen unieke creaties kunt maken. Bekijk zeker onze andere blogposts voor meer punch needle tips!Commenti


bottom of page